Architect Guillem Carrera confronted various challenges regarding the place, orientation and composition of this family dwelling in Catalonia, generally called Casa 22 Avellaners. The reply? Wise, passive design.

Proceed finding out beneath

Our Featured Films

A row of brick homes.

The neighborhood sits amongst earlier monastery buildings and construction of historic relevance, such as a result of the stone bridge, Gothic cross, small Baroque church of Santa Llúcia and the earlier modernist cooperative winery. Down the freeway is the pure marvel of Alameda de Santes Creus. Casa 22 Avellaners was initially constructed as part of an metropolis progress problem meant to help the monastery’s needs and provide residential housing.

Associated: Architect turns earlier cement manufacturing unit into unbelievable fairytale dwelling – and the within will blow you away

The exterior of a brick home with a yard.

Carrera began the design course of by analyzing the houses adjoining to the lot. On one aspect, the home is huge and fills the dimensions of the parcel in every peak and footprint. On the other aspect, the home is lower and additional unfold out. This impressed the architect to frame the home for optimum views and pure mild. As a result of it sits, the result is views to the mountains to the east, second-floor views above the house to the north, and a western view out to the highway.

A blurry figure in a white kitchen.

With the orientation configured, the design then focused on making a staggered amount that may match and blend in with the encircling architectural parts. An extra objective was to connect with the skin ambiance at every stage of the home. This was achieved by passive design parts, along with an open floorplan between and inside ranges of the home.

A white staircase.

Utilizing concrete, light-colored wood, steel and pure paint colors brightens the world. A spiral staircase connecting the areas is a central facet to the design, optimally positioned for consolation and to accentuate the open actually really feel even by the multi-level floorplan. The staircase moreover acts as an architectural facet, mirroring the tall, vertical profile of the home.

A living area with a brick wall and wood floor.

A skylight, along with copious and well-placed dwelling home windows, floods the home with pure mild. The 2,583-square-foot space consists of an open kitchen, storage, mattress room, bogs, entrance room, consuming room, analysis, play house and multi-purpose room.

A child's room full of toys.

The underside stage opens proper right into a yard yard house, and the upper ranges revenue from terraces. When doable, domestically sourced pure provides, just like lime mortar and ceramic tile, had been used to stay away from extended transport. With the identical give consideration to minimalist and streamlined parts, the within design amenities on practicality, comfort and warmth.

The exterior of a brick home with a yard and deck.

The architect tales, “When designing this dwelling, vitality effectivity was a premise. This has been achieved by passive picture voltaic construction choices and indirect mild detection which, together with the establishing system itself and an exhaustive analysis of the composition of the utterly totally different skins of the establishing and its thermal conduct, have [earned] this dwelling an vitality certification A.”

+ Guillem Carrera Construction

By means of ArchDaily

Pictures by means of Guillem Carrera Construction

Provide hyperlink

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.